Is vintage duurzaam?
Ja, vintage is héél duurzaam. Toen Dennis van der Burch in 1995 begon met het herbekleden van designklassiekers had hij de hoop dat deze stukken de nieuwe klassiekers zouden worden en zo geschiedde. De kwaliteit en waarde van deze meubels is dermate hoog dat restauraties voor ons en voor onze cliënten zeer de moeite waard zijn.’
Dicht bij de bron
Door het exclusieve partnerschap met fabrikanten als Fritz Hansen, B&B Italia, Cassina,Vitra en Tecno is Dennis met zijn team in staat om waar nodig met gebruik van originele materialen en onderdelen te restaureren.
Cassina en Vitra zijn veruit het meest vertegenwoordigt in ons atelier maar in deze context is Tecno een mooi voorbeeld om er uit te lichten. Tecno Spa, het bedrijf van ontwerper Osvaldo Borsani was het eerste merk waar wij mee mochten samenwerken. Dit was te danken aan wijlen Maarten Hijdra, destijds de directeur van Tecno Nederland. Maarten zag al snel een meerwaarde in onze samenwerking, hier ben ik hem tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor. Het heeft ons geholpen om andere merken ook zover te krijgen.’
Zitmachine
De twee meest iconische ontwerpen van Tecno Spa zijn de ‚zitmachine’ P40 en de slaapbank D70, beide van de hand van Osvaldo Borsani. Het binnenwerk van deze meubels is volledig van staal gemaakt, dit maakt dat ze in herhaling
gerestaureerd kunnen worden en zo van generatie naar generatie doorgegeven kunnen worden. In het atelier zijn meerdere van deze skeletten’ te zien evenals volledig gerestaureerde versies. Dat geeft een mooi inzicht in Borsani’s innovatieve ontwerpen.
Emotionele waarde
Een groot deel de meubels die wij herbekleden dragen voor onze cliënten emotionele waarde, bijv. omdat het stuk binnen de familie een nieuwe plek heeft gekregen. Dit gebeurde vroeger natuurlijk ook met antieke meubels, al was in mijn optiek toch vooral de emotionele waarde wat men tot restauratie deed overgaan.
Met een meubel als de P40 is dit een ander verhaal. Voor iemand die niet bekend is met het meubel kan hij vandaag de dag nog steeds overkomen als een hypermodern ontwerp, ondanks het feit dat de P40 een ontwerp is uit 1954. Als men eenmaal begrijpt wat de geschiedenis van het meubel is, raakt men verwonderd en onder de indruk. Als het dan gaat om de fauteuil waar een familielid ooit bewust voor heeft gekozen, snijdt het mes aan twee kanten.
Wij zijn ons hier zeer van bewust terwijl wij het werk uitvoeren, het is eervol.
Zijn er ook jonge klassiekers?
Ja zeker en zelfs van Nederlandse bodem! Bijv. de Polder Sofa
van Hella Jongerius voor Vitra. Het oorspronkelijke model uit 2005 heeft in 2016 een make-over gekregen waarna wij vanuit Vitra de vraag kregen of wij een antwoord konden formuleren op herstoffering-vragen van de eerste versie van de Polder Sofa.
Dit heeft er toegeleid dat wij z.g.a. wekelijks een Polder Sofa herbekleden in de diversen kleurstellingen. Ik wil bij deze Hella graag een compliment geven, de Polder Sofa is bij uitstek de meest ‚gebruikte’ bank die wij binnen krijgen. Je kunt bijna zonder uitzondering zien dat er door de hele familie dankbaar gebruik van is gemaakt. Een dergelijk design bank kan als ‚mooi’ en ‚vernieuwend’ ervaren worden, het is en blijft een gebruiksvoorwerp en in het geval van de Polder Sofa zijn de sporen van het dankbare gebruik en de behoefte de bank volledig te restaureren een groot compliment aan de ontwerpster.