Osvaldo Borsani’s Divano 70

De gouden passer

Van 28 aug. tot 22 nov. 1954 werd in Milaan, Italië de 10e Triënnale gehouden. Het thema van dat jaar was ‘Prefabricatie – Industrieel ontwerp’. Hier presenteerde Osvaldo Borsani zijn gepatenteerde zit/slaap-bank D70 ofwel ‘Divano 70’. Een iconisch meubel waarin de elegantie van zijn vormentaal en industriële technologie samenkomen. Zijn presentatie viel daarmee volledig binnen het thema van de triënnale en dat ging niet onopgemerkt aan de organisatie voorbij. Voor het eerst dat jaar werd er naar een idee van Gio Ponti een prijs uitgereikt voor het beste industrieel ontwerp. Gio Pontie was dat jaar dan ook één van de juryleden en Osvaldo Borsani had met zijn D70 de eer één van de eerste ontvangers te zijn van de Compasso d’Oro of wel ‘de Gouden Passer’.

Een bekende collega

Leuk weetje – Een collega ontwerper die het zelfde jaar eveneens bekroond werd met deze ‘Gouden passer’  was ons eigen Wim Rietveld voor zijn ontwerp voor Gispen, de 1401 fauteuil. Eveneens een prachtig voorbeeld van industrieel design!

Briljante eenvoud

De D70 heeft een volledig metalen frame en de zitting en rugleuning zijn identiek aan elkaar. Door het kenmerkende ‘gewricht’ in de basis van het frame wordt de gebruiker instaat gesteld ieder deel afzonderlijk in 9 verschillende ‘hoeken’ te plaatsen. Hierdoor is het mogelijk dat de zittingen en rugleuning elkaars functie kunnen overnemen. Zet men de delen in de laatste stand dan ontstaat er een tweepersoons bed, briljant! Het verstellen van de bank gaat overigens moeiteloos aan de hand van de mooie ronde draaischijf aan de achterzijde van de rugleuning of onderzijde van de zitting.

Ons partnerschap met Tecno Spa

Tecno was de eerste fabrikant waar Meubelstoffeerderij.nl voor mochten gaan werk. Gezien deze lange relatie die zijn er in de afgelopen 25 jaar vele D70’s door ons bekleed in minstens zoveel verschillende stoffen. Natuurlijk in Tecno’s eigen Lana Diagonale welke helaas vanuit de fabriek niet meer leverbaar is, maar waar wij nog wel wat kleine metrages van in huis hebben. Hiernaast wordt de D70 minstens zo vaak in Hallingdal 65 van Kvadrat bekleed gezien Tecno ook Hallingdal sinds de lancering van de D70 in 1954 als één van de vast bekledingsstoffen voor de D70 heeft gebruikt.

Een gedeelde liefde

In het geval u in bezit bent van deze klassieker, deelt u ongetwijfeld onze bewondering voor deze klassieker. Niet alleen om zijn de schoonheid en het vernuft van het ontwerp maar ook omdat de D70 uiteindelijk voor Osvaldo Borsani het startpunt was voor een volgende werk, zijn meest beroemde ontwerp de P40 ofwel ‘Poltrona 40’. Voor mij persoonlijk en voor ons atelier ook een zeer belangrijk ontwerp zoals u hier kunt lezen.

mogelijkheden

  • nieuwe bekleding in één van de originele stoffen
  • vervangen Pirelli® singelbanden + bevestigingshaken
  • origineel vulmateriaal (vormgegoten koudschuim)
  • controle en smering van het systeem
  • vervangen van originele onderdelen

Wilt u meer informatie?

Gebruik dan het onderstaande offerte-formulier of stuur een e-mail naar info@meubelstoffeerderij.nl .

Wij zijn u graag van dienst!