Tecno P40 – 1957, Osvaldo Borsani – restauraties door meubelstoffeerderij.nl

Volgend op het succes van de D70 sofa (1954), begon Osvaldo Borsani te werken aan een mechanische verbinding die een fauteuil de bewegingsvrijheid zou geven die nodig is om veel verschillende posities te kunnen aannemen. Het resultaat was de P40, het icoon dat Osvaldo Borsani in 1955 voor Tecno creëerde, het bedrijf dat hij twee jaar eerder in 1953 samen met zijn tweelingbroer had opgericht.

Alle constructie-delen van de P40 zijn van metaal, de armen zijn uitgevoerd in staal en rubber waardoor ze zich perfect kunnen aanpassen aan de verschillende posities van actieve zit tot volledig achteroverliggend. In het frame zijn Pirelli singelbanden gespannen die te samen met vormgesneden koudschuim het uiteindelijke het beeld en het comfort bepalen van de P40.

Vanaf de oprichting in 1995 tot 2016 was het silhouet van de P40 het beeldmerk van ons atelier. Deze klassieker kent een kleine doelgroep maar één die zich laat kenmerken een door groot enthousiasme voor dit bijzondere ontwerp. Wij hebben in de afgelopen 23 jaar dan ook het genoegen gehad om vele versleten P40’s volledig te mogen restaureren. De P40 is na 60 jaar nog steeds in productie. Een samenwerking die in 2003 begon tussen Meubelstoffeerderij.nl en de oorspronkelijke fabrikant Tecno Spa, heeft er voor gezorgd dat wij in staat zijn om met originele onderdelen te kunnen werken.

Tecno P40 a, b & c

Er zijn drie varianten van de P40 uitgebracht. De eerste twee versies (a & b) hadden een rond buisframe onderstel en de rugleuning was nog niet deelbaar. Zoals veel voorkwam in die tijd was werd er een heren (hoge rug) en een dames (lage rug) versie uitgebracht. De derde versie (c) werd voorzien van de vierkant buisframe onderstel en de deelbare rugleuning, Osvaldo Borsani’s  zitmachine was daarmee uit geëvolueerd.

mogelijkheden

  • nieuwe bekleding in één van de originele stoffen
  • vervangen Pirelli® singelbanden + bevestigingshaken
  • origineel vulmateriaal (vormgegoten koudschuim)
  • controle en smering van het systeem
  • vervangen van originele onderdelen