Kold Christensen / Fritz Hansen
PK 22 lounge chair

1956, Poul Kjaerholm

bijzonderheden
  • De in 1929 geboren Poul Kjaerholm (Denemarken) is na zijn studie vormgeving & meubelmaken zelf gaan doceren tot hij in 1976 directeur wordt van “Kongelige Dansk Kunstakademi” in Kopenhagen. Gedurende zijn loopbaan ontwerpt Poul meubels in een zeer herkenbare stijl, gebruikmakend van staal en leer, bestemd voor massaproductie. Vanaf 1955 werkt hij samen met meubelfabrikant E. Kold Christensen, in 1970 zijn zijn ontwerpen aangekocht door Fritz Hansen. Poul Kjaerholm is in 1980 overleden in Hillerod, Denemarken.
  • De PK22 is opgebouwd uit 1 stalen frame en 2 hoezen. De binnenhoes van een zelfdragend materiaal voor de constructieve waarde zodat er op de stoel gezeten kan worden en de buitenhoes van een bekledingsmateriaal. Als het aan Poul Kjearholm zal deze hoes gemaakt zijn van een mooi aniline leer.
  • Hoe kan ik zien of ik een PK22 heb van Kold Christensen of Fritz Hansen? Beide fabrikanten frezen hun logo in het stalen frame, hierdoor is makkelijk vast te stellen welke versie het om gaat.
  • Zijn er nog andere details waar een verschil in zit? Ja zeker, in de afwerking van de voorzijde van de zitting / bovenzijde van de rugleuning. Hier is de hoes naar binnen gevouwen en één keer doorgestikt of het leer met alle lagen is ‘koud doorgesneden’ waardoor de snijkant van het materiaal zichtbaar is. In dit geval worden er 2 siernaden zeer dicht langs elkaar aan toegevoegd.